Hovězí guláš s domácím houskovým knedlíkem

11:02

Hovězí guláš....tak to by jako popis stačilo. No řekněte, to vystihuje vše a hlavně celou českou kuchyni. Musím se přiznat že tohle je můj druhý a věřte mi, že pěkná řádka měsíců uběhla od toho prvního, ale čas nezanechal mé ruce rezavé a guláš zvládly na výbornou i podruhé. Aspoň takto byl můj guláš doma oznámkován:-) A není nic lepšího než když rodina je vděčná a šťastná za výborný oběd. 

A copak by to bylo za guláš bez domácího houskového knedlíku, že? Krásně hutný, právě vytažený z vody a bez konzervantů a bez kypřících látek :-) 

Připravte si na guláš pro 4-6 osob
1 kg hovězí kližky - masa bude opravdu hodně, takže kdo to moc nemusí může dát i 500 g 
1 kg cibule - tady se řiďte kolik masa tolik cibule
4 lžíce sádla
1,5 l hovězího vývaru
2 lžíce mleté sladké papriky
1 lžička drceného kmínu
4 bobkové listy
2 lžíce rajského protlaku - může být i více kdo má rád silnější základ
1 lžička sušené majoránky
sůl, pepř



Na kynuté houskové knedlíky si připravte
500 g hrubé mouky
10 g droždí
250 ml vlažného mléka
1 housku
1 vejce
sůl a cukr

Postup na guláš
Nakrájejte si nahrubo cibuli. Bude to fuška, tak opravdu nahrubo stačí. Někdy až budete u konce si rozpusťte sádlo a až cibule bude všechna hotová hoďte ji osmahnout k sádlu a přisypte drcený kmín. Cibuli chceme mít hnědou. Musí se udělat pořádný základ na guláš. Můžete jí odstavit klidně z plotny až bude hnědnout a deset minut jí nechat dojít, tak se prý udělá správný základ na ten správný guláš. 

Hovězí si nakrájejte  na kostky. Poté cibuli opět rozpalte a vhoďte maso. Maso ze všech stran orestujte. A maso restujte tak dlouho dokud nepustí všechnu vodu, která se všechna neodpaří. Osolte, opepřete, vsypte sladkou papriku, rajský protlak a bobkové listy. Protlak se bude připalovat, ale to je právě to ončo co potřebujeme. Takhle se totiž tvoří základ na guláš. Samozřejmě to zase nemůžeme nechat spálit na uhel a nebo tak, aby omáčka zhořkla. Nechte protlak jen tak napékat a hlídejte ho aby nezčernal. Pak maso podlijte vývarem a nápek rozmíchejte pořádně do vývaru aby se všechen rozpustil. Nechte takto dusit maso dokud nebude měkké. Když maso bude už měkké, tak přihodíme už jen majoránku a necháme hotový gulášek cca 10 minut odpočinout.

Postup na domácí kynuté houskové knedlíky
Mouku si odvažte ve větší míse. Zamíchejte do ní sůl a poté udělejte v mouce důlek a rozklepněte do něho vajíčko. Rozdrobte na vajíčko droždí. Posypte ho špetkou cukru a zalijte vlažným mlékem. POZOR! Mléko musí být vlažné, protože horké tekutiny kvasnice zabíjí a knedlík by Vám nevykynul. Takto nechte výtvor 5-10 minut odležet. Uvidíte jak droždí pracuje. Mezitím si nakrájejte housku.. Z výtvoru vymíchejte kypré těsto. Nevypracujte rovnou z toho dokonalé těsto. Jen ty ingredience jemně spolu smíchejte. A pak k tomu přimíchejte i pokrájenou housku. Takto nechte kynout (přiklopené čistou utěrkou) na teplém místě půl hodiny. Když nám těsto vykynulo, stačí teď jen vyválet z něho šišky, které se vejdou do hrnce. A udělejte jim trochu rezervu, protože vařením vám pěkně nabudou. Vařte je ve slané vodě 18 minut. Až je vyndáte, tak je nezapomeňte ihned propíchat vidličkou. Všechna pára z nich musí ven, jinak se vám srazí a nebudou pěkně nadýchané. Musím se přiznat, že jsem na to zapomněla a i tak se povedly! :-) A krájet jedině nití! 

Mezitím si gulášek krásně odpočinul, a teď už musí na talíř i s hotovým knedlíkem. No co je lepšího se šesti než český pořádný guláš!? I když já guláš se šesti nikdy nedám :-D 

Dobrou chuť

Vaše Markéta

You Might Also Like

0 komentářů