Boloňská omáčka á la Markéta

6:50

Boloňskou omáčku dělám snad nejčastěji ze všech jídel. My jí doma totiž zbožňujeme! Vždycky jí udělám trochu jinak, protože v tom to je. Nedělám pravé boloňské ragú a nedělám to ani podle žádného jiného receptu. Prostě boloňská omáčka á la Markéta:-) Vždycky je to jedinečné, ale vždycky hlavně dobré! 

Připravte si na cca 4 porce
500 g mletého hovězího masa
500 ml passaty di pomodoro (je to druh, který je tvořen pouze ze 100% rajčat)
250 - 500 ml loupaných rajčat. Tady jak chcete - doma loupané nebo konzervované. Tohle množství můžete klidně vynechat úplně. Já mám raději, když je tam víc omáčky než masa. 
2 stroužky česneku nebo podle chuti
1 cibule
muškátový oříšek
čerstvá bazalka
sůl
pepř
olivový olej
parmazán
kukuřičné těstoviny

Cože to? Kukuřičné těstoviny? Ano, čtete správně:-) Kukuřičné těstoviny jsou jednoduše těstoviny bez lepku a jsou mnohem chutnější a lehčí. A víte ještě co? Zachovají si stejnou velikost jako v syrovém stavu, takže konečně dokážu odhadnout množství :-D

Postup
Vrhneme se ale už na samotnou přípravu. Nakrájíme si na jemno cibulku a necháme jí zesklovatět na olivovém oleji. Přihodíme maso a necháme ho zhnědnout. Pak můžete začít kořenit - sůl, pepř, nastrouhat muškátový oříšek a přihodit čerstvou bazalku a nechat jídlo provonět. Po chvilce přilijeme rajčata. Promícháme  a necháme pod pokličkou na mírnějším plameni probublávat 15 - 20 minut. Poté době přisypeme parmazán a nešetříme s ním. Je zase ale důležité to vychytat, tak aby se omáčka úplně neobalila na sýr a nebyla taková jako strouhanka. Sýr má udělat chuť a omáčku trochu zahustit. A nakonec rozmačkáme česnek a promícháme. 

No a já doufám, že v nějaké fázi vaření jste taky uvařili ty kukuřičné špagety:-) Nezlobte se, ale připadá mi to jako banalita, takže všem věřím, že uvařit špagety umíte. Ale kdyby přece jen ne, tak si vezměte co největší hrnec co doma máte. Nejlepší je třeba na 10 litrů vody :-D A vodu dostatečně osolte. Klidně až 5 hrstmi soli. Solte ale až se voda bude vařit! No a pak šup se špagetami dovnitř. Na zkus, nebol-li al dente je uvaříte na nějakých cca 7 minut, nebo tak jak je naspáno na obale těstovin. Domácí se vaří mnohem kratší dobu. A ptáte se proč tolik vody? Těstoviny jsou rádi, když si mohou zaplavat. Jsou prostě pak lepší a věřte mi, že vám teprve takhle ukážou co všechno jste jim odepírali a sobě vlastně taky:-) 

A máme hotovo! Všichni ke stolu a popřejme si dobrou chuť:-)

Vaše Markéta




You Might Also Like

0 komentářů