Svěží hrášková polévka se slaninou

0:13


Není v létě nad nic jiného k obědu než nad hráškovou polévku:-) Která je svěží a lehká do rozpáleného pupku:-)

Na 4 porce si připravte
500g hrášku
1 litr kuřecího vývaru
1 pórek
2 lžíce zakysané smetany
100g másla
200ml smetany ke šlehání min. 31%
1 cibule
sůl a pepř

Postup
Bílou část z pórku nakrájejte na kolečka a na rozpuštěném másle společně s cibulí nechte změknout. Zeleninu nijak netrapte...jen jí nechte povolit. 

Pak přidejte hrášek. Já použila mražený. Pokud máte na zahrádce lusky a máte trpělivost půl kila hrášku vyloupat, o to víc Vám polévka bude lahodit:-) Hrášek v hrnci několikrát promíchejte, ale jen chvilku a pak přidejte jen tolik vývaru, aby hrášek trochu koukal nad hladinou. Teď je důležitá část - barva hrášku. Přiveďte ho rychle k varu a vařte jen 1 minutu. Jen tak bude krásně polévka zelená a nikoliv šedá jako myška. 

Po minutě vaření stáhněte z ohně a začněte mixovat. Během toho nezapomeňte přilít smetanu ke šlehání a poté zakysanou smetanu. Polévku bude třeba procedit. Jinak by Vám mezi zuby zůstávaly kusy hrášku. To co zůstane v cedníku ještě zkuste rozmixovat nebo pořádně propasírovat. Je toho škoda! 

Polévku už jen krátce kvůli smetaně prohřejte a podle konzistence ještě zřeďte vývarem a ochuťte solí a pepřem. 

Já mám k tomu ještě ráda opečenou slaninu. I když se spíše setkáte s opečenou pančetou:-) 

Hráškovou polévku já osobně konzumuji bez přepasírování, protože u nás doma nám nevadí na sebe u stolu se smát a mít mezi zuby hrášek :-D Aspoň je tak u nedělního oběda trochu srandy.....a ještě jí více ředím tím vývarem. Mám jí spíše řídkou než krémovitou. A nejlepší je se lžící zakysané smetany uvnitř polévky a navrchu s malou bruschettou s příchutí rajčete. 

Dobrou chuť!

Vaše Markéta 

You Might Also Like

0 komentářů